NITROFURAN HOSILALARI ASOSIDAGI YANGI ANTIMIKROB BIRIKMALARNING SINTEZI IDENTIFIKATSIYASI VA BIOLOGIK FAOLLIGINI O‘RGANISH - Sa’dullayev Lazizbek Mirzoxidovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada nitrofuran hosilalari asosidagi yangi antimikrob birikmalarning sintezi, identifikatsiyasi va biologik faolligini o‘rganish natijalari keltirilgan. Nitrofuran hosilalari keng ta’sir doirasiga ega bo‘lgan antimikrob moddalar sifatida farmatsevtika va tibbiyot amaliyotida muhim o‘rin egallaydi. Mikroorganizmlarning mavjud antibiotiklarga nisbatan rezistentligining ortib borishi yangi va samarali antimikrob vositalarni yaratish zaruratini yuzaga keltirmoqda. Tadqiqot davomida nitrofuran yadrosi asosida bir qator yangi birikmalar sintez qilinib, ularning kimyoviy tuzilishi zamonaviy fizik-kimyoviy usullar, jumladan infraqizil (IR) spektroskopiya, yadro magnit rezonansi (^1H va ^13C NMR) hamda mass- spektrometriya yordamida identifikatsiya qilindi. Sintez qilingan birikmalarning antimikrob faolligi Gram-musbat va Gram-manfiy bakteriyalar hamda ayrim mikroskopik zamburug‘larga nisbatan in vitro sharoitda baholandi. Olingan natijalar ayrim yangi nitrofuran hosilalarining yuqori antimikrob faollikka ega ekanligini va istiqbolli dori moddalari sifatida qo‘llanilishi mumkinligini ko‘rsatdi. Tadqiqot natijalari yangi antimikrob preparatlar yaratish hamda mikroorganizmlar rezistentligiga qarshi kurashishda ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.[1,3,6]