TIBBIYOT TEXNIKUMLARIDA FARMATSEVTIK PARVARISH KONSEPSIYASINI JORIY ETISH ORQALI BO‘LAJAK FARMATSEVTLARNING KASBIY KOMPETENSIYALARINI RIVOJLANTIRISH - Baykulov azim Kenjayevich; Toshboyev Feruz Nizomiddinovich; Bekpoʻlatov Muhammad Bahodirovich; Xayrullayev Begzod Shuxratovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada tibbiyot texnikumlarida farmatsevtik parvarish konsepsiyasini o‘quv jarayoniga joriy etish orqali bo‘lajak farmatsevtlarning kasbiy kompetensiyalarini rivojlantirish masalalari yoritilgan. Zamonaviy sog‘liqni saqlash tizimida farmatsevtning vazifalari dori vositalarini tayyorlash va tarqatish bilan cheklanib qolmay, balki bemorlarga farmatsevtik maslahat berish, dori vositalaridan oqilona foydalanishni ta’minlash hamda farmatsevtik parvarishni amalga oshirishni ham o‘z ichiga oladi. Shu sababli farmatsiya yo‘nalishida tahsil olayotgan talabalarni amaliy faoliyatga tayyorlashda farmatsevtik parvarish kompetensiyalarini shakllantirish muhim ahamiyat kasb etadi. Tadqiqotda farmatsevtik parvarish konsepsiyasining mazmun-mohiyati, uning ta’lim jarayonidagi o‘rni va bo‘lajak farmatsevtlarning kasbiy tayyorgarligiga ta’siri tahlil qilingan. Shuningdek, tibbiyot texnikumlarida innovatsion pedagogik texnologiyalar, amaliy mashg‘ulotlar, klinik vaziyatlar tahlili va simulyatsion ta’lim elementlarini qo‘llash orqali talabalarda kasbiy bilim, ko‘nikma va kompetensiyalarni rivojlantirish imkoniyatlari o‘rganilgan. Tadqiqot natijalari farmatsevtik parvarish konsepsiyasini o‘quv jarayoniga integratsiya qilish bo‘lajak farmatsevtlarning kasbiy kompetentligini oshirish, bemorlarga ko‘rsatiladigan farmatsevtik xizmat sifatini yaxshilash hamda zamonaviy mehnat bozori talablariga mos mutaxassislar tayyorlashga xizmat qilishini ko‘rsatdi.[1,3,5,8,11]