1-SIKLOPROPILBUTANDION-1,3 NING ATSETILGIDRAZID BILAN HOSIL QILGAN BIRIKMALARINING BIOLOGIK AHAMIYATI VA QO‘LLANILISHI - Xudoyberdiyeva Malohat Mo‘minovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Siklopropilbutandion-1,3 ning atsetilgidrazid bilan reaksiyasi natijasida hosil bo‘ladigan geterosiklik birikmalarning biologik ahamiyati, fizik- kimyoviy xossalari va amaliy qo‘llanilish istiqbollari keltirilgan. β-diketonlar va gidrazidlar o‘rtasidagi kondensatsiya reaksiyalari natijasida hosil bo‘ladigan pirazol hosilalari zamonaviy organik va tibbiyot kimyosining muhim obyektlari hisoblanadi. Ushbu birikmalar yuqori biologik faollikka ega bo‘lib, farmasevtika, biotexnologiya va qishloq xo‘jaligi sohalarida keng qo‘llanilish imkoniyatlariga ega.