ETANOLDAN ETILEN ISHLAB CHIQARISH UCHUN SERIY ASOSIDAGI KATALIZATOR - Rahmatov X.B.; Kamolov B.S (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ce/-Al 2 O 3 va Ce-La/-Al 2 O 3 katalizatorlari elektron mikroskopiyasi va ammiakning termodasturlashtirilgan desorbsiyasi yordamida o’rganildi. Ularning faolligi etanolni suvsizlantirishda sinovdan o’tkazildi. Eng yuqori faollik Ce-La/γ-Al 2 O 3 katalizatorida kuzatildi. Optimal jarayon sharoitida (reaktsiya harorati 400 o C, fazoviy tezlik 6000 soat -1 va etanol konsentratsiyasi 19,7 g/m 3 ) etanolning konversiyasi 94% ni tashkil etdi va etilen hosildorligi 82% ga yetdi. Ce/- Al 2 O 3 katalizatorini lantan bilan modifikatsiya qilgandan so’ng, katalizatorning dispersiyasi oshgani, kislotali markazlar soni ortganligi va 2 nm kichik zarrachalar konsentratsiyasi mavjudligi aniqlandi. Bu o’zgarishlar katalizatorning katalitik faolligiga ijobiy ta’sir ko’rsatishi aniqlandi.