TEXNIKUM O‘QUVCHILARIDA TARIXIY TAFAKKURNI SHAKLLANTIRISHDA ZAMONAVIY PEDAGOGIK TEXNOLOGIYALARNING AHAMIYATI - Axmurodov Azizbek (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur ilmiy tezisda texnikum o‘quvchilarida tarixiy tafakkurni shakllantirish jarayonida zamonaviy pedagogik texnologiyalardan foydalanishning ahamiyati tahlil qilingan. Tarix fanini o‘qitishda interfaol metodlar, axborot-kommunikatsiya texnologiyalari, multimedia vositalari, muammoli ta’lim va loyihaviy yondashuvlardan foydalanishning pedagogik imkoniyatlari yoritilgan. Zamonaviy ta’lim texnologiyalari orqali o‘quvchilarning tarixiy voqealarni tahlil qilish, sabab va oqibatlarni anglash, mustaqil fikrlash hamda milliy tarixiy ongini rivojlantirish masalalari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, innovatsion pedagogik texnologiyalardan samarali foydalanish tarix fanini o‘zlashtirish sifatini oshirish bilan birga, o‘quvchilarning ma’naviy dunyoqarashi va fuqarolik pozitsiyasini shakllantirishga xizmat qiladi.