ZULFIYAXONIM IZDOSHLARI: O‘ZBEK AYOL SHOIRALARINING ADABIYOT VA MA’NAVIYAT RIVOJIDAGI O‘RNI - Abdurahmonova Sarvinoz Nodirjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada o‘zbek adabiyotining yirik namoyandasi, atoqli shoira Zulfiya Isroilova ijodiy merosi va uning davomchilari — Zulfiyaxonim izdoshlari faoliyati ilmiy-nazariy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda Zulfiya ijodining o‘zbek she’riyati taraqqiyotidagi o‘rni, uning badiiy-estetik qarashlari hamda ayol shoiralar ijodiga ko‘rsatgan ta’siri yoritilgan. Shuningdek, Zulfiyaxonim izdoshlari ijodida aks etgan Vatanga muhabbat, insonparvarlik, ayol qalbi, ona mehri, milliy qadriyatlar va ma’naviy barkamollik g‘oyalari tahlil etilgan. Maqolada ayol ijodkorlarning o‘zbek adabiyoti, ona tili rivoji va yosh avlod tarbiyasidagi ahamiyati ochib berilgan. Zulfiyaxonim ijodiy maktabining davomiyligi, uning zamonaviy o‘zbek she’riyatiga ta’siri hamda ta’lim jarayonida ushbu adabiy merosdan foydalanishning pedagogik imkoniyatlari asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, Zulfiyaxonim va uning izdoshlari ijodi yoshlarning ma’naviy dunyosini boyitish, ona tiliga hurmat va milliy qadriyatlarga sadoqat tuyg‘ularini shakllantirishda muhim manba hisoblanadi.