MASOFAVIY XIZMATLAR BOZORINING AMALDAGI HOLATI VA RAQAMLI STARTAPLAR FAOLIYATI TAHLILI HAMDA UNI RIVOJLANTIRISH MEXANIZMLARI - Usmanova Dilnoza Xadjimuratovna; Bozorova Farog'at Yashinovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada O‘zbekistonda masofaviy xizmatlar bozorining amaldagi holati, raqamli startaplar faoliyati va ularni rivojlantirish mexanizmlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda elektron tijorat, onlayn ta’lim, IT xizmatlar, moliyaviy texnologiyalar, masofaviy konsalting va platformaviy xizmatlar masofaviy xizmatlar bozorining asosiy tarkibiy yo‘nalishlari sifatida o‘rganildi. Tahlillar shuni ko‘rsatadiki, so‘nggi yillarda O‘zbekistonda elektron tijorat hajmi, aloqa va axborotlashtirish xizmatlari, kompyuter dasturlashtirish hamda IT Park rezidentlari faoliyati jadal rivojlanmoqda. Shu bilan birga, hududlarda internet sifati, raqamli ko‘nikmalar, startaplarni moliyalashtirish, logistika va iste’molchi ishonchi bilan bog‘liq muammolar saqlanib qolmoqda. Maqolada masofaviy xizmatlar bozorini rivojlantirish uchun raqamli infratuzilmani kengaytirish, hududiy startap inkubatorlarini tashkil etish, elektron to‘lov va logistika tizimlarini integratsiya qilish, IT va BPO xizmatlari eksportini qo‘llab-quvvatlash taklif etiladi.