HUDUDLARDA KAMBAG‘ALLIKNI QISQARTIRISH YO‘NALISHLARI - Farmonova Maftuna Norpo’lat qizi; Nurmamatova Shahrizoda Davron qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada O‘zbekiston hududlarida kambag‘allikni qisqartirishning asosiy yo‘nalishlari, hududiy tafovutlar va aholi daromadlarini oshirish mexanizmlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda kambag‘allikni qisqartirishda bandlikni ta’minlash, tadbirkorlikni rivojlantirish, kasb-hunarga o‘qitish, tomorqa va yer resurslaridan samarali foydalanish, mahallabay ishlash tizimi hamda ijtimoiy himoyani kuchaytirish muhim omillar sifatida asoslanadi. So‘nggi yillarda O‘zbekistonda kambag‘allik darajasi sezilarli kamayib, 2024-yilda 8,9 foizni, 2025-yilda esa 5,8 foizni tashkil etgani qayd etilgan. Shu bilan birga, hududlar o‘rtasida kambag‘allik darajasi bir xil emasligi sababli har bir hududning iqtisodiy salohiyatidan kelib chiqqan holda manzilli dasturlarni kuchaytirish zarurligi asoslab beriladi. 1