O‘Z JONIGA QASD QILISH XAVFI TURLI DARAJADA BO‘LGAN O‘SMIRLARNING KLINIK-PSIXOPATOLOGIK XUSUSIYATLARINI NEYROPSIXOLOGIK BAHOLASH ASOSIDA TAHLIL QILISH - Shukurlayeva Mashxura Farxodovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada o‘z joniga qasd qilish xavfi turli darajada bo‘lgan o‘smirlarning klinik-psixopatologik va neyropsixologik xususiyatlari o‘rganildi. Tadqiqotda depressiv simptomlar, impuls nazorati buzilishi, kognitiv disfunktsiyalar va ijro etuvchi funksiyalar holati kompleks baholandi. Neyropsixologik testlar (Stroop testi, WCST, Rey-Osterrieth figuralari, verbal fluency test) yordamida diqqat, xotira va kognitiv moslashuvchanlik darajalari tahlil qilindi. Natijalar yuqori xavf guruhida frontal-subkortikal disfunksiya, emotsional regulyatsiya buzilishi va impulsiv xatti- harakatlar ustunligini ko‘rsatdi. Olingan natijalar erta diagnostika va profilaktik psixiatrik yondashuvlarni ishlab chiqishda muhim ahamiyatga ega.