O‘SMIRLAR ORASIDA RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR, INTERNET VA IJTIMOIY TARMOQLARDAN FOYDALANISH XUSUSIYATLARINING IJTIMOIY XAVFLI XATTI-HARAKATLAR RIVOJLANISHIDAGI O‘RNI VA O‘ZARO KORRELYATSION BOG‘LIQLIGINI O‘RGANISH - Shodiyeva Feruza Beshimovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur tadqiqotda o‘smirlarning raqamli texnologiyalar, internet va ijtimoiy tarmoqlardan foydalanish xususiyatlari hamda ijtimoiy xavfli xatti- harakatlar o‘rtasidagi bog‘liqlik o‘rganildi. Tadqiqotda 14–18 yoshdagi 250 nafar o‘smir ishtirok etdi. Deskriptiv statistik tahlil, Pearson korrelyatsion tahlili va ko‘p omilli regressiya usullaridan foydalanildi. Natijalarga ko‘ra, internetdan foydalanish davomiyligi, ijtimoiy tarmoqlarda o‘tkazilgan vaqt va onlayn xavfli kontentlarga duch kelish darajasi ijtimoiy xavfli xatti-harakatlar ko‘rsatkichlari bilan ijobiy korrelyatsiyaga ega ekanligi aniqlandi. Ko‘p omilli regressiya modeli ijtimoiy tarmoqlarda o‘tkazilgan vaqt va onlayn xavfli kontent ta’siri ijtimoiy xavfli xatti- harakatlarning mustaqil prediktorlari ekanligini ko‘rsatdi.