JAMILA ERGASHEVANING “O‘LIM” HIKOYASIDA OBRAZLAR XARAKTERI - Mutalibova Muxtaram Abduraxim qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy o‘zbek nasrining yorqin vakillaridan biri Jamila Ergashevaning “O‘lim” hikoyasidagi obrazlar xarakteri adabiyotshunoslik nazariyasi asosida tahlil qilinadi. Asarda inson hayoti, o‘lim haqiqati, umrning mazmuni, insoniy qadriyatlar, oila va jamiyat munosabatlari obrazlar orqali yoritilgan. Hikoyada bosh qahramon - ismi ochiq berilmagan kuzatuvchi obraz, marhum obrazi, marhumning oilasi va yaqinlari kabi obrazlar orqali inson xarakterining turli qirralari ochiladi. Maqolada obraz, xarakter, tip, psixologizm, portret tasviri, badiiy detal kabi adabiyotshunoslik tushunchalari asosida asardagi qahramonlarning badiiy vazifasi o‘rganiladi. Yozuvchi insonning tiriklik paytidagi qadri bilan o‘limdan keyingi holati o‘rtasidagi tafovutni ko‘rsatib, hayotda e’tibor berilmay qolgan insoniy jihatlarni badiiy tasvir orqali ochib beradi.