METALLARNING KORROZIYALANISHI - Yoriyeva Shahlo Husen qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada metallarning korroziyalanish jarayoni, uning yuzaga kelish sabablari, turlari hamda sanoat va kundalik hayotdagi salbiy oqibatlari tahlil qilinadi. Korroziya metallarning atrof-muhit ta’sirida yemirilishi bo‘lib, iqtisodiyotning turli sohalariga katta zarar yetkazadi. Maqolada kimyoviy va elektrokimyoviy korroziya jarayonlari, ularning mexanizmlari hamda korroziyadan himoyalanish usullari yoritilgan. Shuningdek, metall konstruksiyalar, quvurlar, mashina va mexanizmlarning xizmat muddatini uzaytirishda qo‘llaniladigan zamonaviy himoya texnologiyalari haqida ma’lumot berilgan. Tadqiqot natijalari korroziya jarayonlarini chuqur o‘rganish va ularning oldini olishning ilmiy hamda amaliy ahamiyatini ko‘rsatadi.