MILLIY QADRIYATLAR VA HUQUQIY MADANIYATNING O‘ZARO BOG‘LIQLIGI VA INTEGRATSIYASI - Tursunov Jasurbek Ruslan o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA : Ushbu ilmiy maqolada jamiyat barqarorligi va taraqqiyotini ta’minlashda milliy qadriyatlar hamda huquqiy madaniyatning o‘zaro uzviy bog‘liqligi, funksional aloqalari va ularning transformatsiya jarayonlari chuqur tahlil qilinadi. Jamiyat hayotida asrlar davomida shakllangan ma’naviy-axloqiy normalar, urf-odatlar va an’analar huquqiy madaniyatning shakllanishida hamda fuqarolarning huquqiy ongini yuksaltirishda poydevor vazifasini o‘taydi. Huquq tizimining samaradorligi nafaqat qonunlarning mukammalligiga, balki ularning xalqning milliy mentalligi, mental qadriyatlari va adolat haqidagi tasavvurlariga qanchalik mos kelishiga bog‘liqligi ilmiy jihatdan asoslab berilgan. Shuningdek, maqolada o‘zbek xalqining boy tarixiy-huquqiy merosi, xususan, buyuk mutafakkirlar Alisher Navoiy, Abu Nasr Forobiy va Amir Temurning davlat va huquq boshqaruviga doir qarashlari zamonaviy huquqiy madaniyat prizmasi orqali ko‘rib chiqiladi. Globallashuv sharoitida g‘arb huquqiy andozalarini milliy zaminga ko‘r-ko‘rona ko‘chirishning salbiy oqibatlari va milliy xususiyatlarni hisobga olgan holda huquqiy modernizatsiyani amalga oshirishning afzalliklari ochib beriladi. Huquqiy madaniyatni yuksaltirishda oila, mahalla va ta’lim institutlarining roli ijtimoiy-huquqiy nuqtayi nazardan yoritilgan. Maqola yakunida milliy qadriyatlarni qonunchilik tizimiga tizimli integratsiya qilish, qonun ustuvorligini ta’minlashda sharqona ijtimoiy nazorat mexanizmlaridan unumli foydalanish hamda yosh avlodda huquqiy immunitetni shakllantirish bo‘yicha amaliy taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan bo‘lib, ular davlat apparati va fuqarolik jamiyati institutlari uchun strategik ahamiyatga egadir .