MUSTAQIL TURISTLAR OQIMINI TARTIBGA SOLISHNING TASHKILIY-IQTISODIY MEXANIZMLARI: NAZARIY ASOSLAR, TASNIF VA O‘ZBEKISTONDAGI MUAMMOLAR - Muzaffarov Akmal Axmadovich; Yuldashev Kamol Sharipovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Maqolada mustaqil turistlar oqimini tartibga solishning tashkiliy- iqtisodiy mexanizmlari nazariy jihatdan asoslangan, ularning tarkibiy tuzilishi, funksiyalari va tasnifi ko‘rib chiqilgan hamda O‘zbekiston sharoitidagi amaldagi holati tahlil qilingan. Tadqiqotda mexanizm yaxlit tizim sifatida — subyektlar, obyekt, maqsad, tamoyillar hamda iqtisodiy va tashkiliy dastaklar majmui sifatida talqin etilib, dastaklar besh mezon (subyekti, turi, ta’sir yo‘nalishi, darajasi va ta’sir usuli) bo‘yicha tasniflangan. Mustaqil oqimga xos bozor “nuqsonlari” — mikro provayderlarning norasmiyligi, axborot assimmetriyasi, xizmatlarning tarqoqligi va raqamli ko‘rinmaslik — bitim xarajatlari hamda institutsional iqtisodiyot nazariyalari orqali izohlangan. Empirik tahlil viza va litsenziyalash sezilarli liberallashtirilgani, biroq ro‘yxatga olish tartibi, infratuzilmaning hududiy to‘planishi va rasmiylashtirish bo‘shlig‘i asosiy cheklov bo‘lib qolayotganini ko‘rsatdi. Natijada taklif tomonini rasmiylashtirish va talab tomonini rag‘batlantirishni milliy raqamli platforma orqali bog‘lovchi ikki o‘zak mexanizmdan iborat yaxlit tizim taklif etilgan.