FANLARARO INTEGRATSIYA ASOSIDA O‘QITISHNING DIDAKTIK IMKONIYATLARI: NAZARIY METODOLOGIYA VA EKSPERIMENTAL- EMPIRIK TAHLIL - Mayliyeva Ilmira Raximberganovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu tadqiqot zamonaviy ta’lim paradigmasida fanlararo integratsiya metodologiyasining didaktik imkoniyatlarini ilmiy va empirik jihatdan asoslashga bag‘ishlangan. Maqolada an’anaviy monodisssiplinar ta’lim tizimidagi cheklovlar tahlil qilinib, bilimlarni sintezlash orqali o‘quvchilarning tizimli fikrlash, muammoli vaziyatlarni hal qilish va funksional savodxonlik kompetensiyalarini rivojlantirish mexanizmlari ochib berilgan. Tadqiqot davomida STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) yondashuvi, loyihaga asoslangan ta’lim (Project- Based Learning — PBL) va muammoli ta’lim modellarining didaktik salohiyati tajriba- sinov ishlari yordamida tekshirildi. Eksperiment natijalari shuni ko‘rsatdiki, fanlararo integratsiyalashgan o‘quv modullari o‘quvchilarning kognitiv faolligini 24.6% ga oshiradi va nazariy bilimlarni real hayotiy vaziyatlarga tatbiq etish koeffitsiyentini sezilarli darajada mustahkamlaydi. Tadqiqot yakunida zamonaviy maktablar va oliy ta’lim muassasalari uchun integrativ o‘quv rejalari va didaktik topshiriqlar majmuasini ishlab chiqish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ilgari surilgan.