DOIRADA BERILGAN KASR TARTIBLI SUBDIFFUZIYA TENGLAMASI UCHUN BOSHLANG’ICH CHEGARAVIY MASALANI YECHISH - Qodirova Marhabo Shuxrat qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy ishda doirada berilgan kasr tartibli subdiffuziya tenglamasi uchun boshlang‘ich-chegaraviy masalani yechish masalasi batafsil ko‘rib chiqiladi. Kasr tartibli subdiffuziya tenglamalari orqali fizik jarayonlarning klassik modellenishidan farqli o‘laroq, murakkab, masalan, xotira effektiga ega yoki inertsiyali fizik tizimlarni tavsiflash mumkinligi asoslanadi. Ishda aynan doiraviy sohada subdiffuziya tenglamasi uchun boshlang‘ich va chegaraviy shartlar bilan qo‘shimcha masala tuziladi, umumiy yechimni topish uchun analitik va numerik usullar ko‘rib chiqiladi, mutaxassis va talabalarga tushunarli tarzda ilmiy izohlar keltiriladi. Olingan natijalarning matematik jixatlari, fizik ma’nosi va amaliy qo‘llanilishi, shuningdek, kasr tartibli hisoblashlarning zamonaviy muhandislik va fizika sohalarida o‘rni mufassal tahlil qilinadi. Mazkur tadqiqot kasr tartibli darajali hodisalarning tahliliga bag‘ishlangan, zamonaviy ilmiy tadqiqotlarda foydalanilayotgan yechim metodikalarining afzalliklarini yoritadi.