UCH O’LCHAMLI TO’LQIN TENGLAMASI UCHUN TO’G’RI VA TESKARI MASALALAR - Saydullayeva Feruza Abdullayevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Maqolada uch o‘lchamli to‘lqin tenglamasining matematik va fizik asoslari, to‘g‘ri hamda teskari masalalardagi asosiy muammo va yechim metodlari har tomonlama yoritilgan. To‘lqin tenglamasi fizikada, muhandislikda va boshqa ko‘plab tadqiqot sohalarida keng tarqalgan bo‘lib, mexanik, akustik va elektromagnit to‘lqinlarning tarqalishini aniq tavsiflashda muhim ahamiyat kasb etadi. To‘g‘ri masalada, berilgan boshlang‘ich va chegaraviy shartlar asosida, to‘lqinlar harakatining prognozi quriladi; teskari masalada esa, kuzatilgan natijalarga asoslangan holda, muhit xossalari yoki noma’lum boshlang‘ich ma’lumotlarni aniqlash muammosi o‘rganiladi. Mazkur ishda ushbu ikki tur masalaning matematik strukturasi, analitik va numerik yechimlari, amaliy jihatlari chuqur yoritilgan, zamonaviy tadqiqotlarda qo‘llaniladigan usullar va kelajakdagi rivojlanish yo‘nalishlari o‘rganiladi.