BUXORO SHASHMAQOMI: TUZILISHI, SHO‘BA VA IJRO USLUBLARINING ILMIY TAHLILI - I.Urinov; M.Mirzayeva (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Buxoro Shashmaqomining tuzilishi, sho‘balari va ijro uslublari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda maqomlarning ichki tarkibi, xususan, cholg‘u va ashula bo‘limlari hamda ularning o‘zaro bog‘liqligi yoritilgan. Sho‘balarning guruhlarga ajratilishi, ularning badiiy va funksional xususiyatlari izchil tahlil etilgan. Shuningdek, Shashmaqom ijrochiligidagi xos (saroy) va ma’muliy (xalqchil) uslublarning o‘ziga xos jihatlari ochib berilgan. Tadqiqot natijalari Shashmaqomning murakkab tuzilishga ega ekanligini, uning chuqur falsafiy mazmuni va milliy madaniyatimizdagi o‘rni beqiyos ekanligini ko‘rsatadi. Mazkur merosni o‘rganish, asrab-avaylash va kelajak avlodga yetkazishning dolzarbligi asoslab beriladi.