MATEMATIK MODELLASHTIRISHGA DOIR MASALALAR ORQALI TALABALARNING KASBIY KOMPETENSIYALARINI SHAKLLANTIRISH - Og'abek Yaqubov Ulug'bek og'li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada matematik modellashtirishga doir masalalar orqali talabalarning kasbiy kompetensiyalarini shakllantirish muammosi tahlil qilinadi. Matematik modellashtirish nafaqat matematik fikrlashni, balki talabalarning kasbiy faoliyatiga tayyorgarlik darajasini oshirishda ham muhim vosita bo‘lib xizmat qilishi asoslab berilgan. Ushbu jarayonda talabalarda mustaqil fikrlash, ilmiy asoslangan qarorlar qabul qilish, jamoaviy hamkorlikda ishlash, turli soha muammolarini matematik tilga o‘tkazish hamda ularni tahlil qilish, natijalar asosida xulosalar chiqarish kabi muhim kompetensiyalarni shakllantirishning didaktik asoslari hamda metodologik yondashuvlari yoritilgan. Shu bilan birga, matematika darslarida modellashtirishga doir masalalarni tanlash va ularni amaliyotga yo‘naltirish usullari ham ko‘rib chiqilgan.