MARGANES OLIY SILITSIDI – KREMNIY O‘TISH CHEGARASIDAGI KONTAKT QARSHILIGINI HISOBLASH - Q.Q.Qurbonaliyev (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Marganes oliy silitsidi – yarimo‘tkazgich kremniy tizimining o‘tish chegarasidagi omik kontakt elektr toki yoki kuchlanishni yarimo‘tkazgich kremniyga uzatishga xizmat qiladi. Omik kontaktga qo‘yilgan asosiy talab, tok va kuchlanishning ishlash qiymatlari oralig‘ida sezilarli qo‘shimcha qarshilik hosil qilmasligi kerak. Bu holatda, kontakt qarshiligining qiymati juda kichik va uning volt-amper tavsifi chiziqli bo‘lib, Om qonuniyati chiziqli bo‘lishini talab etadi. Bunday mukammal omik kontakt olish amaliyotda juda qiyin hisoblanadi. Shu sababli yarimo‘tkazgich asboblarda olingan omik kontaktlar sof (ideal) omik kontaktga yaqin bo‘ladi. Yarimo‘tkazgich materiallarning sirt sathlaridagi tokini hisobga olmagan xolda omik kontaktga qo‘yilgan talablarni nazariy hisoblaymiz[1].