BIOMETRIK MA’LUMOTLARNI HIMOYA QILISHNING KONSTITUTSIYAVIY VA XALQARO-HUQUQIY ASOSLARI - Komilova Roza Hamrobek qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
O‘zbek tilida annotatsiya. Ushbu maqola biometrik ma’lumotlarni himoya qilishning konstitutsiyaviy hamda xalqaro-huquqiy asoslarini tizimli tahlil qiladi. Tadqiqotning maqsadi shaxsning daxlsizligi, xususiy hayot sir-asrorlari va axborot xavfsizligi kesishmasida biometrik identifikatsiya amaliyotlarining huquqiy chegaralarini aniqlash hamda ularni milliy tartibga solishning takomillashuv yo‘nalishlarini asoslashdan iborat. Metodologiya sifatida normativ-huquqiy tahlil, qiyosiy-huquqiy yondashuv, huquqni qo‘llash amaliyotini doktrinal sharhlash va riskga asoslangan baholash modeli qo‘llanildi. Ilmiy yangilik biometrik ma’lumotlarni “maxsus toifadagi shaxsiy ma’lumotlar” sifatida konstitutsiyaviy mutanosiblik testi orqali himoya qilish konsepsiyasini hamda xalqaro standartlar bilan uyg‘unlashtirilgan minimal kafolatlar matritsasini taklif etishdadir. Amaliy ahamiyat nazorat mexanizmlari, rozilik institutining sifat mezonlari va transchegaraviy uzatishda kafolatlarning huquqiy dizaynini aniqlashtirish bilan ifodalanadi.