SHAXSGA YO‘NALTIRILGAN O‘QITISH MODELINING TARKIBIY TUZILMASI VA FUNKSIONAL KOMPONENTLARI - Karimov Mansur Davlatnazarovich; Jalolov Tursunbek Sadriddinovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Mazkur maqolada shaxsga yo‘naltirilgan o‘qitish modelining tarkibiy tuzilmasi va funksional komponentlari pedagogik nuqtai nazardan tahlil qilingan. Tadqiqotning maqsadi shaxsga yo‘naltirilgan ta’limni samarali tashkil etishga xizmat qiluvchi modelning asosiy tarkibiy qismlarini aniqlash hamda ularning o‘zaro bog‘liqligini asoslashdan iborat. Tadqiqot jarayonida tizimli yondashuv, pedagogik modellashtirish, ilmiy adabiyotlarni qiyosiy tahlil qilish va sintez metodlaridan foydalanildi. Natijada maqsadli, diagnostik, mazmuniy, tashkiliy-texnologik, baholash-analitik hamda natijaviy komponentlardan iborat shaxsga yo‘naltirilgan o‘qitish modeli ishlab chiqildi. Modelning har bir komponenti ta’lim oluvchining individual xususiyatlari va ehtiyojlarini hisobga olgan holda ta’lim jarayonini tashkil etishga yo‘naltirilgan. Ishlab chiqilgan model ta’lim sifatini oshirish, individual ta’lim trayektoriyasini shakllantirish hamda o‘quv jarayonining samaradorligini ta’minlash uchun metodik asos bo‘lib xizmat qiladi.