SUN’IY INTELLEKT ASOSIDA SHAXSGA YO‘NALTIRILGAN O‘QITISH MODELINING TUZILISHI VA KOMPONENTLARI - Karimov Mansur Davlatnazarovich; Jalolov Tursunbek Sadriddinovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada sun’iy intellekt texnologiyalarining ta’lim tizimiga jadal kirib kelishi sharoitida shaxsga yo‘naltirilgan o‘qitish modelining nazariy va amaliy asoslari tahlil qilingan. Ta’lim jarayonida har bir o‘quvchining individual ehtiyojlari, bilim darajasi, qobiliyati va o‘quv uslubini hisobga olgan holda moslashtirilgan o‘qitishni tashkil etishda sun’iy intellektning imkoniyatlari yoritilgan. Tadqiqot davomida ilmiy adabiyotlarni tahlil qilish, tizimli yondashuv, modellashtirish hamda pedagogik loyihalash metodlaridan foydalanildi. Natijada sun’iy intellekt asosida shaxsga yo‘naltirilgan o‘qitish modelining tarkibiy tuzilmasi ishlab chiqildi. Model maqsadli, diagnostik, mazmuniy, texnologik, analitik va natijaviy komponentlardan iborat bo‘lib, ularning o‘zaro integratsiyasi ta’lim sifatini oshirishga xizmat qilishi asoslab berildi. Tadqiqot natijalari oliy ta’lim muassasalari hamda umumiy o‘rta ta’lim tizimida adaptiv ta’limni tashkil etishda metodik asos sifatida foydalanilishi mumkin.