SUN’IY INTELLEKT MODELLARINING ZAIFLIKLARI VA ULARNI HIMOYALASH USULLARI (AI SECURITY) - Abdullayev Lochinbek; Abdullayev Munis Qurbonovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada sun’iy intellekt tizimlarining xavfsizligi bilan bog‘liq dolzarb muammolar va ularning zamonaviy axborot tizimlaridagi ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi sun’iy intellekt asosida ishlovchi tizimlarda uchraydigan xavfsizlik tahdidlarini aniqlash, ularni tasniflash hamda mavjud himoya yondashuvlarini o‘rganishdan iborat. Tadqiqot jarayonida tahliliy va taqqoslash usullaridan foydalanilib, mavjud ilmiy adabiyotlar va amaliy holatlar asosida xavfsizlik muammolari ko‘rib chiqildi. Maqolada chalg‘ituvchi hujumlar, ma’lumotlarning buzilishi, modelni noqonuniy nusxalash hamda shaxsiy ma’lumotlar maxfiyligi bilan bog‘liq xavflar alohida tahlil qilinadi. Shuningdek, sun’iy intellekt tizimlarining barqarorligi va ishonchliligini oshirishga qaratilgan himoya mexanizmlari, jumladan, xavfsiz ma’lumotlar bilan ishlash, modelni tekshirish va monitoring qilish usullari yoritib beriladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, sun’iy intellekt xavfsizligini ta’minlash faqat texnik choralar bilan cheklanib qolmasdan, kompleks va tizimli yondashuvni talab etadi. Mazkur maqola sun’iy intellekt asosidagi tizimlarni xavfsiz va ishonchli ishlab chiqish bo‘yicha ilmiy va amaliy tavsiyalar berishga qaratilgan.