DZYUDO KURASHIGA DASTLABKI O‘RGATILAYOTGAN 15–17 YOSHLI SPORTCHILARNING UMUMIY VA MAXSUS JISMONIY TAYYORGARLIGINI RIVOJLANTIRISH SAMARADORLIGI - Sh.Turdiyev (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Mazkur maqolada dzyudo kurashiga dastlabki o‘rgatilayotgan 15–17 yoshli sportchilarning umumiy va maxsus jismoniy tayyorgarligini rivojlantirishga qaratilgan mashg‘ulot metodikasining pedagogik samaradorligi yoritilgan. Tadqiqotda jami 20 nafar sportchi tajriba va nazorat guruhlariga ajratilib, ularning tayyorgarlik darajasi pedagogik tajriba boshida hamda yakunida baholangan. Tajriba guruhi mashg‘ulotlarida umumrivojlantiruvchi, maxsus-tayyorlov va dzyudoga xos mashqlarni izchil uyg‘unlashtirishga asoslangan 12 haftalik metodika qo‘llanilgan. Tajriba yakunida mazkur guruhda umumiy jismoniy tayyorgarlik ko‘rsatkichlari 14,09–18,06 foizga, maxsus jismoniy tayyorgarlik ko‘rsatkichlari esa 14,06–16,94 foizga yaxshilangan. Tajriba guruhidagi o‘zgarishlar statistik jihatdan ishonchli bo‘lib, P<0,05 va P<0,01 darajalarida qayd etilgan. Nazorat guruhida o‘sish 2,30–4,28 foiz oralig‘ida bo‘lib, statistik ishonchlilik aniqlanmagan. Olingan natijalar ishlab chiqilgan metodikaning 15–17 yoshli boshlovchi sportchilarning tezkorlik, tezkor-kuch, kuch chidamliligi, panja kuchi, maxsus statik ushlash chidamliligi va usulga kirish sur’atini rivojlantirishda samarali ekanini ko‘rsatadi.