STARTAP LOYIHALARINI BAHOLASHDA SUN’IY INTELLEKT ALGORITMLARIDAN FOYDALANISH - Aliyeva Durdona Jamshid qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada sun’iy intellekt algoritmlarining startap loyihalarini baholash va investitsiya qarorlarini qabul qilishdagi o’rni ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Startaplarning innovatsion salohiyati, moliyaviy barqarorligi, bozor istiqbollari va investitsion jozibadorligini aniqlashda mashinali o’qitish (Machine Learning), katta ma’lumotlar (Big Data) hamda prognozlash algoritmlarining qo’llanilishi yoritilgan. Shuningdek, venchur kapital fondlari va xalqaro investitsiya platformalarida sun’iy intellektdan foydalanish tajribasi o’rganilib, O’zbekistonda AI asosida startaplarni baholash tizimini rivojlantirish istiqbollari tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari sun’iy intellekt algoritmlaridan foydalanish investitsiya xavfini kamaytirish, qarorlar aniqligini oshirish va istiqbolli startaplarni saralash samaradorligini sezilarli darajada yaxshilashini ko’rsatadi.