GENERATIV SUN’IY INTELLEKT TEXNOLOGIYALARINING TA’LIM TIZIMIDAGI IMKONIYATLARI VA ISTIQBOLLARI - Aliyeva Durdona Jamshid qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada generativ sun’iy intellekt (Generative Artificial Intelligence) texnologiyalarining zamonaviy ta’lim tizimiga ta’siri, ularning o’quv jarayonini takomillashtirishdagi o’rni hamda istiqbollari ilmiy jihatdan tahlil qilingan. ChatGPT, Gemini, Claude, Microsoft Copilot kabi generativ AI platformalarining ta’lim jarayonida qo’llanilishi, shaxsiylashtirilgan ta’lim, avtomatik baholash, o’quv materiallarini yaratish va ilmiy tadqiqotlarda foydalanish imkoniyatlari yoritilgan. Shuningdek, generativ sun’iy intellektni joriy etishda yuzaga keladigan etik, huquqiy va akademik halollik bilan bog’liq muammolar tahlil qilinib, O’zbekiston ta’lim tizimida ushbu texnologiyalarni samarali qo’llash bo’yicha ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.