KOSMIK QAZILMALAR:IQTISODIY SALOHIYAT VA STRATEGIK RIVOJLANISH YO‘NALISHLARI - Yo’ldosheva Zebinisobegim Farrux qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya So’nggi yillarda insoniyat kosmik qazilmalarni qazib olishni o’rganayotgani va ular orqali Yerdagi tobora kamayib borayotgan qazilmalarning o’rnini bosuvchi qazilmalarni qazib olishgani sabab bugungi kunda kosmik qazilmalar katta e’tibor qozonmoqda.Ushbu maqola kosmik qazib olinishning iqtisodiyotda qanday o’zgarishlarga sabab bo’layotganini tahlil qilib,unga qilingan sarmoyalar,uning huquqiy noaniqliklar va texnologik qurilmalarning chekliligi kabi dolzarb muammolarni baholaydi.Shu bilan birga,bozordagi barqarorlik,kosmik qazilmalar tufayli sanoatning yangi tarmoqlarining shakllanishi va energiya manbalarini rivojlanishi kabi iqtisodiy foydalari o’rganiladi.Tadqiqotda yerdagi va fazodagi qazilma qazib olishning solishtirish tahlili ko’rib chiqilib,kelajakdagi rejalari baholanadi.Tadqiqot natijalari shuni ko’rsatadiki,kosmik qazilmalarni qazib olishda ishlatiladigan texnologiyalarga ketgan investitsiyalar,huquqiy normalarning takomillashuvi va xalqaro hamkorlik ushbu sohaning rivojlanishini takomillashtirishi mumkinligi ko’rib chiqiladi.