DORIVOR O‘SIMLIKLAR FANINI O‘QITISHDA O‘SIMLIKLAR IMMUNITETINING O‘RNI VA AHAMIAYATI - Ro‘ziyeva Nazira Ochilovna; Ermatova Munojat Qosimovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Jahon ta’lim tizimida bo‘lajak biologiya fani o‘qituvchilarini innovatsion kasbiy faoliyatga tayyorgarligini oshirish maqsadida zamonaviy pedagogik texnologiyalarni amaliyotga uyg‘unlashtirgan holda ta’lim jarayoniga keng tatbiq etish dolzarb sanalmoqda. Janubiy Koreyada o‘tkazilgan Xalqaro ta’lim forumida 2030 yilgacha qabul qilingan “Incheon declaration”da “Ta’lim sifatini baholash jarayoni va vositalarini takomillashtirish, erishilgan natijalarni aniqlash imkonini beruvchi mexanizmlarni amaliyotga joriy etish” konsepsiyasi asosida fan va ta’lim yutuqlarini o‘quv materiallari mazmuniga singdirib borish, fanlarni o‘qitish va sifatini oshirishga oid innovatsion metodlarni va texnologiyalarni amaliyotga tatbiq etish bo‘yicha keng qamrovdagi tadqiqot ishlari olib borilmoqda. Yangi O‘zbekiston iqtisodiyotining jadal rivojlanishi va taraqqiyoti bevosita ta’lim tizimini modernizatsiya qilish orqali ijtimoiy taraqqiyotning o‘ziga xos xususiyatlariga bog‘liq Jahon ta’limi va ilmiy tadqiqot muassasalarida o‘qituvchilarining bilim darajasini jahon standartlariga tenglashtirish, o‘qitishning metodik-tashkiliy asoslarini takomillashtirish hamda zamonaviy texnologiyalaridan foydalanish orqali ta’lim beruvchi va ta’lim oluvchilarning o‘zaro hamkorlikdagi faoliyatini rivojlantirish, ta’lim jarayonlarining metodologik va uslubiy asoslarini takomillashtirish bo‘yicha ilmiy tadqiqotlar olib borilmoqda. Bo‘lajak biologiya fani o‘qituvchilarini “O‘zbekistonning dorivor o‘simliklari” fanini o‘qitish metodikasini takomillashtirishda innovatsion ta’lim sharoitida ularning intellektual salohiyatini oshirish, dunyoqarashlarini boyitishda ularni innovatsion ta’lim texnologiyalari, o‘qitishning yangi, innovatsion shakl, metod va vositalari bilan tanishtirish, bo‘lg‘usi pedagoglarning kreativ qobiliyatini rivojlantirish muhim ahamiyatga ega. Ilm-fan tavsiyanomalariga va ilg’or tajribalarga muvofiq o’tkazish, begona o’tlar, zararkunandalar harnda o’simlik kasalliklariga qarshi kurash choralarini joriy qilishda, chidamli navlarni yaratishdagi rnuammolarni yechishda mutlaqo yangicha yondashuv bo’lishi kerakligini taqozo qiladi. Respublika qishloq xo’jaligida iqtisodiy islohotlarni amalga oshirishda o’sirnliklarning kasalliklariga chidarnli navlarini yaratish, ularni qishloq xo’jaligiga joriy qilish asosida ekinlarning hosilini nobud bo’lishiga yo’l qo’yrnaslik masalasi eng dolzarb masala hisoblandi. Qishloq xo’jaligining intensiv rivojlanishi, fitopatologiya fani yutuqlarining takomillashib borishi o’sirnliklarda uchraydigan kasalliklarni mukammal o’rganishni va kasalliklarga chidamliligini orttirishni taqozo etadi.