SAYLOV MADANIYATI-INSON MA’NAVIYATINING AJRALMAS QISMI - Yangiboyev Ilyos Boltayevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Har bir demokratk jamiyatning taraqqiyoti fuqarolarning siyosiy faolligi, huquqiy ongi va yuksak ma’naviyatiga bog’liq. Saylov jarayoni esa ana shu fazilatlarning aaliy ifodasidir. Saylov madaniyati nafaqat ovoz berish jarayonida ishtirok etish, balki fuqarolarning o‘z huquq va burchlarini chuqur anglab, mamlakat taqdiri uchun mas’uliyat bilan qaror qabul qilishini ham anglatadi. Shu bois saylov madaniyati inson ma’naviyatining muhim tarkibiy qismi hisoblanadi. Saylov madaniyati deganda fuqarolarning saylov qonunchiligiga hurmat bilan munosabatda bo‘lishi, nomzodlar faoliyatini xolis baholashi, ovoz berish huquqidan ongli va mas’uliyat bilan foydalanishi tushuniladi. Yuksak saylov madaniyatiga ega bo‘lgan jamiyatda fuqarolar davlat va jamiyat boshqaruvida faol ishtirok etadi, mamlakat taraqqiyotiga befarq bo‘lmaydi. Ma’naviyat esa insonning axloqiy fazilatlari, dunyoqarashi, vatanparvarligi, adolatparvarligi va fuqarolik ma’uliyatini o‘zida mujassam etadi. Ma’naviy barkamol inson har qanday masalagaongli yondashadi, shaxsiy manfaat bilan bir qatorda jamiyat manfaatini ham ustuvor deb biladi. Aynan ana shunday fazilatlar saylov jarayonida ham namoyon bo‘ladi.