AVTOGREYDERLARNING TURLI EKSPLUATATSIYA SHAROITLARIDA YOQILG’I SARFINI ANIQLASH USULLARI - Sarmonov Azizbek Xoshimjonovich; Abdukarimova Shoxsanam Murodjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:Mazkur maqolada avtogreyderlarning turli ekspluatatsiya sharoitlarida yoqilg‘i sarfini aniqlash masalalari tahlil qilingan. Tadqiqot jarayonida yoqilg‘i sarfiga ta’sir etuvchi asosiy omillar — mashinaning texnik holati, bajarilayotgan ish turi, dvigatel yuklamasi, grunt xususiyatlari hamda relyef sharoitlari kompleks ravishda ko‘rib chiqildi. Yoqilg‘i sarfini baholashning amaliy va nazariy metodlari o‘rganilib, ularning qo‘llash samaradorligi taqqoslandi. Bevosita o‘lchash usuli hamda dvigatel quvvatiga asoslangan hisoblash metodlaridan foydalanish yoqilg‘i iste’molini aniqroq aniqlash imkonini berishi asoslab berildi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, og‘ir va notekis ekspluatatsiya sharoitlarida avtogreyderlarning yoqilg‘i sarfi sezilarli darajada ortadi, bu esa texnikadan foydalanish samaradorligiga bevosita ta’sir qiladi. Shu munosabat bilan yoqilg‘i sarfini optimallashtirishga qaratilgan yondashuvlarni ishlab chiqish yo‘l-qurilish ishlarining iqtisodiy ko‘rsatkichlarini yaxshilashda muhim ahamiyat kasb etadi.