KESARCHA KESISH: KO‘RSATMALAR, AFZALLIK VA XAVFLARI - Berdiyorova Gulziyra Ziyomiddinovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Kesarcha kesish zamonaviy akusherlik amaliyotida ona va homila hayotini saqlab qolishga qaratilgan eng muhim jarrohlik usullaridan biridir. So‘nggi o‘n yilliklarda dunyo bo‘yicha kesarcha kesish amaliyotlari sonining ortishi ushbu operatsiyaning samaradorligi, afzalliklari hamda xavf omillarini chuqur o‘rganishni talab qilmoqda. Ushbu maqolada kesarcha kesishning tibbiy ko‘rsatmalari, operatsiyaning afzalliklari, ona va chaqaloq uchun yuzaga kelishi mumkin bo‘lgan asoratlari, shuningdek, xalqaro ilmiy manbalar asosida tahliliy xulosalar keltirilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, kesarcha kesish faqat tibbiy zarurat mavjud bo‘lganda bajarilgandagina ona va bola salomatligi uchun maksimal foyda beradi.