TEMURIYLAR DAVRIDA AYOLLARNING MADANIY-MAʼRIFIY HOMIYLIGI: SAROYIMULKXONIM, GAVHARSHODBEGIM VA XONZODABEGIM FAOLIYATI MISOLIDA - Karimova Joziba Farrux qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Maqolada XIV asr oxiri — XV asrda Temuriylar davlatida xonadon ayollarining madaniy-maʼrifiy homiylik faoliyati tahlil qilinadi. Tadqiqot obyekti sifatida Saroyimulkxonim, Gavharshodbegim va Xonzodabegim faoliyati olingan. Ayollarning mulkiy huquqi va vaqf taʼsis etish imkoniyatining huquqiy asoslari, meʼmoriy buyurtmachilik amaliyoti, taʼlim muassasalarini moliyalashtirishdagi ishtiroki hamda saroy marosim madaniyati va siyosiy vositachilikdagi oʻrni koʻrib chiqiladi. Muallif bu faoliyatni tasodifiy shaxsiy tashabbus emas, balki turkiy-moʻgʻul anʼanasidagi xotun maqomi, hanafiy huquqidagi vaqf instituti va temuriy davlat homiylik siyosatining kesishmasida yuzaga kelgan tizimli hodisa sifatida baholaydi.