OʻZBEK ADABIYOTIDA MUALLIM OBRAZI TAVSIFI - Egamberdiyeva Dilnura Xurshid qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Muallim obrazi oʻzbek adabiyotida maʼrifat, axloq va ijtimoiy tarbiya tutashgan markaziy timsollardan biridir, ammo uning tavsifiy qatlamlari koʻpincha alohida davrlar kesimida umumlashtirilmagan. Tadqiqotning maqsadi muallim obrazining tarixiy-qiyosiy siljishini aniqlash va badiiy talqindagi barqaror belgilarni ajratishdan iborat. Metod sifatida hermenevtik oʻqish, manbashunoslik va xronologik-tipologik solishtirish qoʻllandi; matnda uch davrga mansub badiiy namunalardagi taʼrif birligi va farqi tekshirildi.