AQLIY RIVOJLANISHI ORQADA QOLGAN BOLALARDA NUTQ NUQSONLARINI BARTARAF ETISHNING PSIXONEVROLOGIK JIHATLARI - Shodiyeva Gulchiroy (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada aqliy rivojlanishi orqada qolgan bolalarda kuzatiladigan nutq nuqsonlarining kelib chiqish sabablari va ularni bartaraf etishning psixonevrologik asoslari tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosi intellektual yetishmovchilik hamda markaziy nerv tizimidagi funksional o‘zgarishlarning nutq apparatiga ta’sirini o‘rganishga qaratilgan. Nutq rivojlanishidagi buzilishlarni shunchaki pedagogik kamchilik emas, balki bosh miya qobig‘idagi neyronlararo aloqalarning o‘ziga xosligi bilan bog‘liq murakkab jarayon sifatida yoritib beradi. Maqolada nutqiy nuqsonlarni korreksiyalashda nafaqat logopedik mashqlar, balki bolaning ruhiy holati va nevrologik statusini hisobga olgan holda yondashish zarurligi ilmiy asoslangan.