BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIGA INGLIZ TILIDAGI HARF BIRIKMALARNI O‘YINLAR ORQALI O‘RGATISH - Jurayeva Maftuna Erkin qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
I. KIRISH Bugungi kunda xorijiy tillarni o‘rganish, ayniqsa ingliz tilini bilish, yosh avlodning zamonaviy bilim va ko‘nikmalarga ega bo‘lishi uchun muhim omil hisoblanadi. Boshlang‘ich sinf o‘quvchilari uchun ingliz tilini o‘rgatishda fonetik ko‘nikmalarni shakllantirish, ya’ni tovushlarni to‘g‘ri talaffuz qilish, ularni farqlay olish va harf birikmalarni o‘rganish juda muhimdir [1]. Harf birikmalari (digraphs va blends) ingliz tili fonetik tizimining asosiy elementlaridan biri bo‘lib, ular o‘quvchilarga so‘zlarni to‘g‘ri talaffuz qilish, yozish va o‘qish malakasini rivojlantirishda yordam beradi. Masalan, ’sh’, ’ch’, ’th’, ’bl’, ’cl’ kabi birikmalarni o‘zlashtirish o‘quvchilarning so‘z boyligini oshiradi [2]. An’anaviy darslarda ushbu birikmalarni o‘rgatish ko‘pincha monoton mashqlar orqali amalga oshiriladi. Bu esa o‘quvchilarda zerikish, diqqatning susayishi va motivatsiyaning kamayishiga olib keladi. O‘yin texnologiyalarini qo‘llash esa o‘quvchilarda qiziqish, raqobat va faollikni oshiradi [3]. O‘yinlar orqali o‘qitish jarayonida bolalar o‘z bilimlarini mustaqil tekshiradilar, o‘zaro muloqotda bo‘ladilar va ijobiy emotsiyalar asosida yangi materialni o‘zlashtiradilar. Maqolaning maqsadi – boshlang‘ich sinf o‘quvchilariga ingliz tilidagi harf birikmalarni o‘yin metodlari yordamida samarali o‘rgatish yo‘llarini aniqlash, tajriba asosida ularning natijalarini tahlil qilishdir.