SUV O‘SIMLIKLARINING TARQALISHIGA EKOLOGIK SHAROITLARNING TA’SIRI - Abdumannopova Noilaxon To‘lqinboy qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada suvo‘tlarning tarqalishi va rivojlanishida tashqi muhit omillarining roli yoritilgan. Tadqiqotda iqlim, harorat, namlik, tuproq tarkibi, suvning kimyoviy xususiyatlari, yorug‘lik miqdori, biotik va abiotik omillar suvo‘tlarning o‘sish dinamikasiga qanday ta’sir ko‘rsatishi tahlil qilinadi. Shuningdek, suv havzalarida algofloraning vertikal va gorizontal taqsimlanishi, suvning sho‘rlanish darajasi, pH ko‘rsatkichi hamda ifloslanishning suvo‘tlar ekotizimiga ta’siri ilmiy manbalar asosida bayon etilgan. Maqolada suvo‘tlarning ekologik moslashuv xususiyatlari hamda ularning suv ekotizimlaridagi barqarorlikni ta’minlashdagi ahamiyati ochib beriladi.