TIJORAT BANKLARIDA RAQAMLI TRANSFORMATSIYALARNI JORIY ETISHNING AHAMIYATI ("ANORBANK" AJ MISOLIDA) - NORQULOVA UMIDA SHAVKAT QIZI (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
So‘nggi yillarda raqamli texnologiyalar iqtisodiyotning barcha tarmoqlarida chuqur o‘zgarishlarni amalga oshirmoqda va bu jarayon bank sektorida ham o‘z aksini topmoqda. Raqamli transformatsiya tijorat banklari uchun nafaqat texnologik yangilanishni, balki xizmat ko‘rsatish sifatini oshirish, mijozlar bilan o‘zaro munosabatlarni yaxshilash, operatsion xarajatlarni kamaytirish va yangi biznes modellarini yaratish imkonini beradi. Ayniqsa, O‘zbekistonning ilg‘or moliyaviy institutlaridan biri bo‘lgan "Anorbank" AJ misolida raqamli transformatsiyaning ahamiyatini yaqqol ko‘rish mumkin. Bank o‘z faoliyatida mobil ilovalar, onlayn bank xizmatlari, sun’iy intellekt asosidagi kredit skoring tizimlari va avtomatlashtirilgan jarayonlarni keng joriy etib, mijozlar soni va ularning qoniqish darajasini sezilarli oshirdi. Bu esa raqamli transformatsiyaning tijorat banklari raqobatbardoshligini oshirishdagi va moliyaviy inklyuziyani kengaytirishdagi hal qiluvchi rolini ko‘rsatadi. Shu bois, raqamli texnologiyalarni samarali joriy etish va ularni strategik boshqarish bugungi bank tizimi rivojining asosiy omillaridan biri sifatida e’tirof etilmoqda.