“NEMIS JAMIYATIDA AYOL VA ERKAK NUTQINING LINGVISTIK FARQLARI: SIYOSIY NUTQLAR TAHLILI” - Xolmatova Diyora Murodillo qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Zamonaviy tilshunoslikda gender lingvistika alohida yo‘nalish sifatida shakllangan bo‘lib, u jins (ayol va erkak)ning tilga, nutqqa va kommunikativ xulq- atvorga ko‘rsatgan ta’sirini o‘rganadi. Ayniqsa, nemis jamiyatida so‘nggi o‘n yilliklarda siyosiy va ijtimoiy diskurslarda gender masalasi markaziy o‘ringa chiqdi. Ayol va erkaklarning nutqiy xatti-harakati o‘rtasidagi farqlar nafaqat grammatik va leksik, balki madaniy, psixologik hamda ijtimoiy kontekst bilan chambarchas bog‘liqdir. Ushbu maqolaning maqsadi — nemis siyosiy so‘zlashuv madaniyatida ayol va erkak nutqining lingvistik xususiyatlarini aniqlash, ularni pragmatik, leksik va uslubiy jihatdan tahlil qilishdir. Tadqiqot uchun Angela Merkel, Helmut Kohl va Gerhard Schröder kabi taniqli siyosatchilarning nutqlari tanlab olindi. Bu shaxslar nafaqat nemis siyosatining, balki nemis jamiyatining gender tahliliga boy kommunikativ namunalardir.