GENDER-NEYTRAL TILNING NEMIS JAMİYATIDA AYOLLAR TASAVVURİGA VA O‘ZİNİ BAHOLASHGA TA’SİRİ - Xolmatova Diyora Murodillo qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Kirish So‘nggi yillarda Germaniyada gender tengligi va adolatli til masalalari keng muhokama qilinmoqda. Jamiyatda ayollar va erkaklarning ijtimoiy mavqei teng bo‘lishiga qaramay, til tizimi hali ham erkak shakllarni umumiy shakl sifatida qo‘llashga moyildir. Masalan, “der Lehrer” (o‘qituvchi) so‘zi ko‘pincha erkakni anglatadi, holbuki ayollarni ham qamrab olishi kerak. Bunday holat “grammatik erkaklik” (das generische Maskulinum) deb ataladi. Gender-neytral (yoki gender-adolatli) til esa ushbu muammoni hal qilishga qaratilgan. U barcha jins vakillarining teng ishtirokini ifodalovchi shakllardan foydalanishni taklif etadi, masalan: Lehrerinnen und Lehrer, Polizistinnen*, Studierende va hokazo. Ushbu maqolada gender-neytral tilning nemis jamiyatida, ayniqsa yosh avlod — o‘quvchi qiz va o‘g‘il bolalar ongiga, ularning o‘zini baholashiga qanday ta’sir ko‘rsatishi o‘rganiladi.