XUFYONA IQTISODIYOTDA TAKSI HAYDOVCHILARINING DAROMADLARINI ANIQLASH USULLARI - Raxmonjonov Nozimjon Yusufjon o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Anotatsiya Ushbu maqolada xufyona iqtisodiyot tarkibida taksi haydovchilari faoliyati natijasida shakllanadigan yashirin daromadlarni aniqlash muammolari va ularni baholash usullari yoritilgan. Tadqiqotda norasmiy yo‘lovchi tashish xizmatlarining iqtisodiy ko‘lami, daromadlarni yashirish sabablari, soliq to‘lovlarini chetlab o‘tish omillari hamda rasmiy statistik ma’lumotlardagi tafovutlar tahlil qilinadi. Shuningdek, taksi haydovchilarining daromadlarini aniqlashda mobil ilovalar, GPS tizimlari, raqamli to‘lov platformalari va sun’iy intellekt texnologiyalaridan foydalanishning samarali yo‘llari taklif etiladi. Tadqiqot natijalari soliq ma’murchiligini takomillashtirish, iqtisodiy shaffoflikni oshirish va xufyona iqtisodiyot ulushini kamaytirishga xizmat qiladi.