БОЛАЛАРДА ҚУРУҚ КЎЗ СИНДРОМИДА КОНЪЮНКТИВА ВА ШОХПАРДАДАГИ МОРФОЛОГИК ЎЗГАРИШЛАР - Худдиева Наргиза Юлдашевна (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Аннотация. Ушбу мақолада болаларда қуруқ кўз синдроми (ҚКС) ривожланишида конъюнктива ва шоҳпарда тўқималарида кузатиладиган морфологик ўзгаришлар таҳлил қилинган. Клиник ва морфологик тадқиқотлар натижасида эпителиал ҳужайраларнинг дистрофик ўзгаришлари, микросиркулятор бузилишлар, гоблет ҳужайралар сонининг камайиши ҳамда коллаген толаларининг дезорганизацияси аниқланган. Ушбу ўзгаришлар ёш беморларда кўзнинг трофик жараёнларига салбий таъсир кўрсатиб, кўриш сифатини пасайтиради. Тадқиқот натижалари болаларда ҚКСни эрта ташхислаш ва патогенетик даволаш йўналишларини такомиллаштириш учун илмий асос бўлиб хизмат қилади.