ZIG‘IR TOLASINI OLINISH TEXNOLOGIYASI VA UNDAN FOYDALANISH USULI - Inomiddin Mirzolimov Ibroximjon o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada zig‘ir (Linum usitatissimum) tolasining olinishi, uni qayta ishlash texnologiyasi hamda qo‘llanilish yo‘nalishlari yoritilgan. Zig‘ir tolasi tarkibi, tuzilishi va fizik-mexanik xususiyatlari tahlil qilingan holda, uning ekologik afzalliklari paxta tolasi bilan qiyoslangan. Bast (luyba) tolasi sifatida zig‘irning qayta tiklanadigan, mustahkam, gigroskopik va tabiiy tola ekanligi hamda yengil sanoat, qog‘ozchilik, texnik matolar, banknota, choy paketlari va boshqa noan’anaviy yo‘nalishlarda qo‘llanilish imkoniyatlari ko‘rsatib o‘tilgan.