KICHIK BIZNES SUBYEKTLARINING SOLIQ YUKI VA YENGILLIKLARI, AMALDAGI SIYOSATNING SAMARADORLIK TAHLILI - Safarova Gulsanam Avaz qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada O‘zbekiston Respublikasida kichik biznes subyektlari uchun amal qilayotgan soliqqa tortish tizimining o‘ziga xos jihatlari, soliq yukining kamaytirilishi va imtiyozlarning iqtisodiy samaradorlikka ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqotda soddalashtirilgan soliqqa tortish tizimining joriy etilishi, soliq stavkalarining pasaytirilishi hamda ma’muriy jarayonlarning raqamlashtirilishi kichik korxonalar faoliyatiga ijobiy ta’sir ko‘rsatayotgani ilmiy asosda yoritilgan. Shuningdek, maqolada nol stavkali foyda solig‘i, QQSdan ixtiyoriy foydalanish huquqi va soliq to‘lovlarini bo‘lib-bo‘lib to‘lash imkoniyatining moliyaviy barqarorlikni mustahkamlashdagi roli ko‘rsatib beriladi. Muallif tomonidan ishlab chiqilgan konseptual model kichik biznesning soliq yuki, rasmiy sektorga jalb etilish darajasi, hududiy iqtisodiy faollik va ETR (Effective Tax Rate) modeli orqali siyosat samaradorligini baholash imkoniyatlarini umumlashtiradi. Tadqiqot natijalari soliqqa oid siyosatni adolat, shaffoflik va iqtisodiy faollikni rag‘batlantirish tamoyillariga asoslangan mexanizm sifatida takomillashtirish zarurligini ko‘rsatadi.