MAHALLIY XOMASHYOGA ASOSLANGAN ISHLAB CHIQARISHDA KICHIK BIZNESNING IMPORT O‘RNINI BOSISHDAGI ISHTIROKI - Safarova Gulsanam Avaz qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada O‘zbekiston iqtisodiyotida mahalliy xomashyoga asoslangan ishlab chiqarish jarayonlarida kichik biznesning import o‘rnini bosishdagi ishtiroki tahlil etilgan. Jahon bankining 2024-yilgi “O‘zbekiston iqtisodiy memorandumi” ma’lumotlariga tayangan holda, iqtisodiy barqarorlikni ta’minlashda xususiy sektorning roli, davlat korxonalari ulushini kamaytirish zarurati hamda kichik biznesni qo‘llab-quvvatlash mexanizmlari ilmiy asosda yoritilgan. Maqolada energetika va transport infratuzilmasining zaifligi, kredit va investitsiya tizimidagi cheklovlar kichik ishlab chiqarishning rivojlanishiga to‘sqinlik qilayotgani ta’kidlanadi. Shuningdek, mahalliy resurslardan samarali foydalanish, hududiy ishlab chiqarish klasterlarini rivojlantirish hamda davlat-xususiy sheriklik mexanizmlarini kengaytirish orqali importni bosqichma-bosqich qisqartirishning iqtisodiy samaradorligi asoslab berilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, kichik biznesni innovatsion ishlab chiqarishga yo‘naltirish mamlakatning raqobatbardoshligini oshiradi va milliy iqtisodiyotning barqaror o‘sishini ta’minlaydi.