BOLALARDA TISH EMALI GIPOPLAZIYASINING KLINIK BELGILARINI O‘RGANISH - Saidburhonova Mohizar Saidbahromovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Bolalarda tish emali gipoplaziyasining klinik belgilarini o‘rganish odonto-patologiya sohasida muhim ilmiy va amaliy ahamiyatga ega bo‘lgan mavzulardan biri hisoblanadi. So‘nggi yillarda bolalarda og‘iz bo‘shlig‘i kasalliklarining ko‘payib borishi, ayniqsa tishlarning tuzilish nuqsonlari, tibbiyot mutaxassislarini ushbu muammoni chuqur tadqiq qilishga undamoqda. Tish emali gipoplaziyasi—bu tishlarning tashqi qattiq qatlami bo‘lgan emalning to‘la shakllanmasligi yoki yetarlicha pishmasligi bilan tavsiflanadi. Ushbu patologiya bolaning estetik ko‘rinishi, ovqat chaynash sifati hamda og‘iz bo‘shlig‘i salomatligiga jiddiy zarar yetkazishi mumkin. Gipoplaziya turli shakllarda namoyon bo‘ladi va ko‘pincha u tishlar silliqligi, tusining o‘zgarishi, tiklanuvchi qismlarda g‘ayritabiiy shakllarning paydo bo‘lishi bilan xarakterlanadi.