RAQAMLI TRANSFORMATSIYA SHAROITIDA O‘ZBEKISTON OMMAVIY AXBOROT VOSITALARIDA MEDIAMENEJMENT STRATEGIYALARINING TAKOMILLASHUVI - Barno Hasanova (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola O‘zbekistonda raqamli transformatsiya sharoitida ommaviy axborot vositalarida (OAV) mediamenejment strategiyalarini takomillashtirish masalalarini tahlil qiladi. Empirik asosi sifatida: (a) milliy darajadagi raqamli siyosat hujjatlari va ularni amalga oshirish bo‘yicha islohotlar (xususan, “O‘zbekiston–2030” strategiyasi hamda raqamli iqtisodiyot dasturlari), (b) internet qamrovi va raqamli foydalanish statistikasi, (c) me’yoriy-muhitdagi so‘nggi o‘zgarishlar (Axborot va ommaviy kommunikatsiyalar agentligining tugatilishi va uning o‘rniga Milliy kontent yaratish markazining tashkil etilishi, axborot sohasidagi kodeks loyihasiga xalqaro ekspert baholari), (d) global raqamli yangiliklar bozori bo‘yicha tendensiyalar (Reuters Institute Digital News Report) ishlatildi. Maqola raqamli transformatsiya bosimi ostida OAV boshqaruvining uchta tayanch yo‘nalishini ilgari suradi: 1) auditoriya-markazli va ma’lumotga tayanadigan boshqaruv (data- driven newsroom, kontent portfeli va platforma strategiyasi), 2) barqaror monetizatsiya aralashmasi (reklama–obuna–hamkorlik–mahalliy xizmatlar), 3) me’yoriy va institutsional moslashuv (oshkoralik, mualliflik huquqi va xavfsiz raqamli muhit). Dalillar sifatida 2024–2025 yillarda internet qamrovi bo‘yicha keskin o‘sish (DataReportalning 2024 boshidagi 83,3% ko‘rsatkichi hamda O‘zbekiston statistika organlari ma’lumotlariga tayanib 2024 yilda 93,3% ga yetgani), shuningdek 2025 yil iyulida OAV boshqaruvi tizimidagi institutsional o‘zgarishlar keltiriladi. Natijada, O‘zbekiston OAV uchun boshqaruv modeli sifatida: yagonalashgan raqamli strategiya, platformalararo portfel boshqaruvi, metrikalarga asoslangan tahririyat qarorlari, kontent yaratishning ichki inkubatsiyasi va raqamli ko‘nikmalarni muntazam yangilash (reskilling) tavsiya etiladi.