O‘QUVCHILARNING KOGNITIV FAOLLIGINI OSHIRISHDA O‘YIN TEXNOLOGIYALARINING AHAMIYATI - Adasheva Muslima Odiljon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Mazkur tezisda o‘quvchilarning kognitiv (bilish) faolligini rivojlantirishda o‘yin texnologiyalaridan foydalanishning pedagogik ahamiyati tahlil qilingan. O‘yin texnologiyalari ta’lim jarayonida o‘quvchilarning diqqatini jamlash, mustaqil fikrlash, tahliliy yondashuvni shakllantirish hamda bilimlarni faol o‘zlashtirishga yordam beradi. Ular o‘quvchini dars jarayonining faol ishtirokchisiga aylantiradi, ta’limga qiziqishni oshiradi va ijobiy motivatsiyani shakllantiradi. O‘yin faoliyati orqali o‘quvchilar nafaqat bilim oladi, balki muloqot, hamkorlik va muammoli vaziyatlarni hal etish ko‘nikmalarini ham egallaydilar. Tadqiqotda o‘yin texnologiyalarining o‘quvchilarda kognitiv faollikni oshirishdagi samarali jihatlari yoritilgan va amaliy tavsiyalar keltirilgan.