HARAKATLANAYOTGAN GAZLAR VA SUYUQLIKLARDA BOSIMNING TEZLIKKA BOG‘LIQLIGIDAN TEXNIKADA FOYDALANISH - Usmonova Zamira Usmonovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqolada harakatlanayotgan gazlar va suyuqliklarda bosimning tezlikka bog‘liqligi, ya’ni Bernulli qonuni asoslari va uning texnikadagi amaliy qo‘llanilishlari tahlil qilinadi. Havo va suyuqlik oqimlarining tezligi ortganida bosimning kamayishi fizik jarayonlar nuqtai nazaridan tushuntiriladi. Shuningdek, ushbu qonunning samolyot qanotlari aerodinamikasi, purkagichlar, venturimetrlarda va suv nasoslarida qo‘llanilishi misollar orqali yoritilgan. Maqola o‘quvchilarda texnik fikrlashni rivojlantirish va Bernulli tamoyilining amaliy ahamiyatini anglashga xizmat qiladi.