KORXONA XARAJATLARINI KAMAYTIRISH ORQALI FOYDANI OSHIRISH STRATEGIYALARI - Shermuxamedov B.U; Ergashova Gulasal (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.Ushbu tezis ishda korxona xarajatlarini kamaytirish orqali foydani oshirishning nazariy va amaliy jihatlari yoritilgan. Ishda mikroiqtisodiy tahlil asosida xarajatlarning turlari, ularni boshqarish usullari hamda foydani oshirishga xizmat qiluvchi strategiyalar ko’rib chiqilgan. Asosiy e’tibor ishlab chiqarish jarayonlarini optimallashtirish, energiya tejamkor texnologiyalarni joriy etish, ta’minot zanjirini samarali tashkil etish, ta’minot zanjirini samarali tashkil etish va avtomatlashtirish kabi yo’nalishlarga qaratilgan. Tadqiqot natijalariga ko’ra, xarajatlarni kamaytirish korxona rentabelligini oshirishda, raqobatbardoshligini kuchaytirishda va iqtisodiy barqarorlikni taa’minlashda muhim kasb ahamiyat kasb etadi.